úterý 26. dubna 2016

Čtyři štafety - čtyři stupně vítězů

převzato z http://www.adamov.cz/ctyri-stafety-ctyri-stupne-vitezu-2953#obsah

autor Karel Truhlář

O posledním dubnovém víkendu probíhalo v lese mezi Ořešínem, Soběšicemi, Útěchovem a Vranovem mistrovství Moravy v orientačním běhu, které pořádal oddíl Tesla Brno.
V sobotu absolvovalo více než osm set závodníků soutěže jednotlivců. Členové adamovského oddílu startovali jen v kategoriích závodu oblastního. Zde jsme zvítězili v kategorii žen nad 35 let zásluhou Lucie Procházkové. Její dcera Doubravka skončila v kategorii dívek do 12 let druhá, i když ve svých deseti letech by mohla závodit ve věkově mladší kategorii. Druhý skončil také Karel Truhlář mezi muži staršími 55 let. Ten by naopak již mohl startovat v kategorii nad 65 let. Cenná umístění vybojovali rovněž Monika Strýčková - 6. mezi ženami staršími 35 let, Petr Čížek a Jiří Procházka - 7. a 8. místo v kategorii mužů nad 35 let. Souhrnné výsledky jsou na této webové stránce.

V neděli probíhaly štafety, celkem jich bylo přihlášeno 174. Pro úspěch štafety je důležitý vyrovnaný výkon každého člena, který nesmí slevit z běžeckého tempa a přitom nacházet ty předepsané kontroly. To s pocitem odpovědnosti ke kolektivu klade vysoké nároky na psychiku závodníka, protože nemůže polevit v koncentraci a stále musí vědět, kde se v lese nachází. I pouhé menší zabloudění totiž přináší dvou až tříminutové manko, což se projeví v propadu pořadím startovního pole. Náš oddíl obsadil čtyři kategorie a vždy z toho byly stupně vítězů. Nejcennější bylo druhé místo našich žáků v konkurenci dalších 19 štafet. Sestava Tomáš Odehnal, Doubravka Procházková a Jan Strýček podlehla pouze Tesle Brno, což je oddíl čítající přes dvě stovky členů. Na svých úsecích byli Doubravka třetí a Honza čtvrtý nejrychlejší. Překvapily rovněž naše běžkyně v kategorii zhruba čtyřicetiletých žen. Také ty se vyvarovaly výkyvů, nicméně nejvíce se o umístění zasloužila finišmenka Monika Strýčková, která štafetu posunula ze čtvrtého na konečné druhé místo. Předchozí úseky běžely Lucie Procházková a Nataša Richterová. Muži zhruba čtyřicetiletí obsadili v sestavě Petr Čížek, Luděk Odehnal a Jirka Procházka třetí místo, když porazili tři štafety. V nejstarší věkové kategorii mužů (zhruba 60 let) startovaly jen tři štafety, na bednu stačilo mít všechny kontroly v pořádku. Na reprezentanty v minulosti slavných oddílů z Brna a Zlína naše trio Antonín Věžník, Roman Jelínek a Karel Truhlář nemělo, jen posledně uvedený ztrátu na druhou štafetu o něco snížil. Detaily obsahuje stránka závodu..
Adamovský oddíl momentálně bohužel nemá závodníky pro dorostenecké kategorie a neveteránské kategorie mužů a žen. K nápravě vede jen soustavnější práce s mládeží. Jak ukazují výsledky, mohla by do několika let opět taková nová garnitura dorůst. V současné době jsme v oddíle se schopni kvalitně věnovat ještě zhruba desítce dětí ve věku od asi 10 let výše, které by projevily zájem běhat po lese podle mapy.











Žádné komentáře:

Okomentovat