neděle 20. října 2024

Promoklý 45. ročník Poháru Adastu

 Promoklý 45. ročník Poháru Adastu

 

Tento ročník tradičního závodu pořádaného oddílem orientačního běhu Spartaku Adamov měl neskutečnou smůlu na počasí. Proto bude v referátu o konání sportovního podniku věnováno okolnostem jeho realizace neobvykle více místa.

Původně se závod měl uskutečnit v sobotu 14. září a měl být započítávaný do žebříčků tří oblastí. Ve středu 11., kdy končil termín přihlášek, bylo evidováno 610 zájemců o start z oddílů od Jindřichova Hradce po Luhačovice, dále též jednotlivci z Prahy či Ostravy, asi 10 Slováků a dokonce jeden běžec se měl dostavit až z Německa. Ale již v tuto zmíněnou středu přenášela televize svolávané tiskové konference meteorologů, kteří varovali před následky počasí, jež mělo nad Českou republikou panovat od čtvrtka do nedělního poledne. Ve středečních pozdních odpoledních hodinách bylo zrušeno konání mistrovství republiky, které mělo proběhnout o víkendu v Jeseníkách. Po telefonických konzultacích s funkcionáři svazu jsme ještě před půlnocí ze středy na čtvrtek zrušili náš závod i my s tím, že jeho zařazení do dlouhodobých soutěží oblastí si vyžaduje jeho uspořádání ještě letos.

S minimálním časovým odstupem po zrušení závodu v určeném termínu byla zahájena jednání o stanovení termínu nového. Extrémní srážky, které před jejich ukončením doprovodil i silnější vítr, jež byly příčinou odvolání závodu, přežil les přiléhající Klepačovu poměrně bez úhony. Tudíž se dalo důvodně předpokládat, že správce lesa nám povolení k uspořádání závodu dá, k čemuž také nakonec došlo.

V přeplněné termínové listině republikového svazu se ten nový hledal obtížně a od začátku bylo jasné, že na žádný ze tří možných nepřijedou závodníci z oblasti Vysočina, protože již na ně měli zařazeny své žebříčkové závody. Nakonec byla k uspořádání vybrána neděle 13. října. Očekávaný pokles účastníků byl zhruba na čtyři stovky, realita dala počet 352 přihlášených.

Předpověď počasí na druhou říjnovou neděli vydaná několik dní před konáním závodu příznivá nebyla. S jejím postupným upřesňováním se jevilo, že během závodu zaprší jen krátce tak v trvání necelé hodiny. Skutečnost byla nakonec taková, že v čase jeho přípravy (zejména zanesení kontrol na patřičná místa) přišla první přeháňka. Následně se asi půl hodiny před startem prvních závodníků rozpršelo a déšť mírnější intenzity vydržel po 3 a půl hodiny, právě do zahájení vyhlašování výsledků. To trvalo zhruba 20 minut a po jeho skončení vysvitlo slunce a jasná obloha pak jako na zlost vydržela až do pondělního večera.

I přes nečas odstartovalo 328 závodníků. Byli mezi nimi jak děti v předškolním věku, které jednoduchou trať absolvují s pomocí rodičů a fáborků, tak i senioři starší 80 let. Protože shromaždiště na hřišti v Klepačově poskytuje zastřešený prostor jen tak pro stovku lidí, zbytek přežíval v postavených oddílových stanech ve tvaru tunelů, nebo si k závodu odskočil z blízkého parkoviště aut.

Pokud jde o výsledky závodu, zmíníme zde jen hlavní kategorie mužů a žen. Údaje o dalších kategoriích, kterých bylo celkem 30 dle věku a pohlaví, lze nalézt na stránce oris.orientacnisporty.cz/Vysledky?id=8778. V mužích potvrdil roli favorita bývalý úspěšný reprezentant Michal Smola ze Zlína, který náš pohár pro vítěze zvedl nad hlavu již v roce 2003. V současné době se v republikovém rankingu nachází na 73. místě, ale ve svých 43 letech startuje již jen na vybraných závodech, jinak by byl v pořadí výše. Vyhrál naprosto přesvědčivě s téměř osmiminutovým náskokem, když na trať dlouhou 9,8 km měřeno vzdušnou čarou a s převýšením na optimálním postupu 370 m potřeboval čas 70:50 min. V ženách si to v boji o prvenství rozdaly dvě běžkyně, jež spolu v posledním vydání rankingu sousedí – 22. Markéta Kaiser ze Žabovřesk, která svoji kariéru začala v Blansku, a 23. Iva Kavánková ze Zlína. Rychlejší byla tentokrát Iva, a to přesně o minutu, její čas činil 55:54 min. Podle mezičasů vedla po celou trať a její náskok kolísal mezi půl až dvěma minutami. Parametry ženské tratě byly délka 6,9 km a převýšení 270 m.

Z výše uvedeného je zřejmé, že účastníci závodu, ale i pořadatelé, si zaslouží ocenění za to, že se nedali zlomit nepříznivým počasím. Závodníci odcházeli převážně spokojeni, líbily se jim vytyčené tratě i celkové uspořádání.

Vedení pořádajícího oddílu děkuje adamovským hasičům, kteří po výpadku místních nám vyšli vstříc, ač byli osloveni necelé tři dny před dnem konání závodu. Do centra závodu dopravili vodu pro umytí závodníků po doběhu, ale tato služba vzhledem k deštivému počasí tentokrát byla jen minimálně využita. Poděkování patří také městu Blansko, které na rozdíl od loňského roku svolilo k použití přilehlé louky pro parkování osobních aut, jimiž na Klepačov přijeli účastníci závodu a jejich doprovod.

Atmosféra deštivého počasí zřejmě přispěla k tomu, že tentokrát nikdo z pořadatelů nenafotil nějaké momentky závodu. Obrázek přiložený ke článku byl sejmut z obrazovky počítače, na němž byl spuštěn program umožňující znázornit postupy těch závodníků, kteří s sebou měli zařízení zaznamenávající průběžně polohu přes signál GPS a do tohoto programu si ho nahráli. Na snímku vidíte barevně vyznačené postupy 5 žen mezi 1. a 2. kontrolním stanovištěm. Pokud se chcete podívat, jak si tyto ženy, mezi nimiž je i vítězka, poradily se záludnostmi celé tratě, tak si zobrazte stránku www.livelox.com/Viewer/Oblastni-zebricek/D21C?classId=862835 a spusťte si na ní animaci. To si samozřejmě můžete provést i pro další kategorie, pokud se na ně v programu přepnete.

Pro závod byla aktualizována mapa, která byla použitá již loni. Své další využití nalezne o letošním posledním říjnovém víkendu, v němž se uskuteční kemp pro zahraniční účastníky, kteří budou startovat na připravovaném mistrovství Evropy dorostu. Je jim tak umožněno si vyzkoušet charakter místních terénů. Mistrovství proběhne v červenci příštího roku z Babic směrem na Alexandrovu rozhlednu.

- dtk -